• Bursa, TURKEY
  • info@ferromagnet.biz
  • +90 545 459 99 16
Thumb
FREZE NEDİR?

Frezeler Hakkında Her Şey

Freze Nedir?

Endüstriyel üretimin vaz geçilmezlerinden biri olan ve 250 yıllık bir geçmişe sahip olan freze talaş kaldırma ve benzeri işlemlerde kullanılan bir makinedir. Freze makinesi dönen kesici takımın işlenen parça yüzeyinde ve çevresinde istenilen işlemi yapmak için hareket etmesi üzerine çalışan bir sisteme sahiptir. Freze makinesi havuz işleme, parmak işleme, yan kontör işleme, kanal açma, yan işleme ve yüzey işleme için kullanılır. İhtiyaca göre özel olarak da freze makinesi elbette yapılabilir. Sanayi sektörünün en önemli makinelerinden birisi olan freze günümüzde on binlerce firma tarafından kullanılmaktadır. İnsan eli ile haftalarca çalışıp yapılacak bir işlemi freze saatler içerisinde yapabilmektedir. Bu da frezenin üretim için ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor. Freze cnc makineler arasında bir kraldır.

Freze makinesi tamamen bilgisayar ile kontrol edildiğinden dolayı çok daha hızlı imalat yapma fırsatı sunuyor. Bilgisayara gerekli bilgilerin girilmesi ile freze çalışmaya başlar ve çok hızlı şekilde üretim yapmaya başlar. Freze mili (uç) ile istenilen şekilde kolaylıkla verilebilir. Freze takımları çalıştırılarak imalat yapılması işlemine de frezeleme denir. Freze milinin durma açısına göre yatak freze ve dikey freze olarak iki farklı freze tezgahı vardır. Freze makineler çeliğin işlenmesi ve gerekli şeklin verilerek imalar yapılması için endüstri sektörünün en önemli oyuncusudur.

Freze Makinesi Neden Sabit Durmalı?

Yapılacak işleme ve çeliğin sertlik durumuna göre freze milinin boyutu ve yapısı da değişiklik gösterecektir. Bunun nedeni ise işlemenin her durumda farklı zorluğa sahip olmasıdır. İşlenecek parçanın sertlik durumu ve istenilen şekle göre freze mili kullanılması gerekir.

Freze makinesine bulunan parçanın işlenebilmesi için sabit durması ve hiç hareket etmemesi gerekir. Hatta titrememesi bile gerekir. Çünkü freze mili parçaya değince parça hareket ederse işleme başarısız olur. Bunun için parçanın tamamen hareketsiz şekilde durması gerekir. Manyetik tabla işlenecek parçayı çekerek hareketsiz durmasını ve sıfır sorun ile işleme yapılmasını sağlar. Manyetik tabla siparişi vermek ya da teklif almak için hemen bize 0545 459 99 16 numaralı telefondan ulaşın.

Frezeleme Çeşitleri Nelerdir?

Frezeleme işleminde kesici takım aktive bir hale gelir ve kendi ekseninde dairesel bazı hareketler yapmaya başlar. Takım etrafında yer alan dişler bu hareketin yapılmasında destekleyici rol oynar. Bu sayede talaş kaldırma işlemi yerine getirilebilmiş olur.

Frezeleme işlemleri hareket tarzlarına bağlı olarak farklı türlerde ele alınırlar. Çevresel ve alın yöntemleri olarak frezeleme işlemi iki farklı grupta sınıflandırılır. Alın frezelemede talaş, takımın alın kısmındaki dişlerin desteğiyle kaldırılır. Fakat çevresel frezelemede ise ilgili işlem doğrudan takımın çevresinde bulunan dişler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Freze Takımı ve Mil?

Freze takımları farklı millere bağlı olarak çalışabilirler. Takım hangi mile bağlı ise frezeleri de bu kapsamda sınıflandırmak olanaklı hale gelir. Eğer milin konumu yatay bir şekildeyse bu frezeler yatay freze, milin konumu dikeyse dikey freze olarak adlandırılırlar.

Bu ikisinden farklı olan bir freze türü daha vardır. Bu ise Universal freze olarak tanımlanır. Bu freze türünün özelliği hem dikey ve hem de yatay olarak sorunsuz çalışabilmesidir.

Freze Tezgahı Kullanım Amaçları Nelerdir?

Freze tezgahlar, ağız kısımlarındaki kesici yapıda bir çakı ile belirli bir düzlemde hareketler yaparak talaş kaldırma işlemini yerine getirmeye yardımcı olurlar. Farklı türleri olabilen bu tezgahlar çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılırlar.

Açılı yüzeyler veya dış yüzeylerin işlenmesi.
Kanal açılması işleminin yerine getirilmesi
Dairesel veya düz bölüntüleri oluşturulması.

Freze Tezgahı Türleri Nelerdir?

Talaş kaldırma işlemlerinde etkin olan freze tezgâh türleri arasında geniş bir çeşitlilik mevcuttur. Bu tezgâh seçenekleri arasında düşey freze tezgahlar, universal freze tezgahlar, kalıpçı freze tezgahlar, kopya freze tezgahlar ve CNC freze tezgâh seçenekleri yer alır. Bu frezeler türleri kendilerine göre birtakım çalışma, performans ve verimlilik niteliklerine sahiptirler.

Freze Tezgahı Fiyatları?

Freze tezgahlara günümüz endüstriyel alanındaki çalışmalarda sıklıkla ihtiyaç duyulabiliyor. Çünkü değişik türdeki ürünleri imal etme noktasında bu ürünlerden iyi şekilde fayda elde edilebiliyor. Fiyatlar genel olarak bu ürünler sahip oldukları özelliklere göre birtakım değişkenlikler gösterebiliyor.

Masa üstü freze tezgahlar, universal tezgahlar ve diğer türdeki tezgâh çeşitlerinin her birinde farklı fiyat miktarları yer alabiliyor. Gerekli araştırmalar yapılırsa uygun maliyetlerle bu ürünler temin edilebiliyor.

Contact us now!
Help
Hi! Please text us here right now.